Відкриті дистанційні курси НТУ «ХПІ» з профорієнтації для школярів та їх батьків

НТУ «ХПІ» запрошує школярів та їх батьків на дистанційні курси з профорієнтації. Термін навчання: 4-5 тижнів (2-4 години на тиждень).
Для роботи у дистанційному курсі необхідні навички роботи з браузером та мати навушники для участі у вебінарах.
Перелік та опис курсів наведено нижче
У курсі використовуються презентації, відео та текстові матеріали, передбачено виконання домашніх дослідів та завдань, проходження тестів, знайомство учасників навчання, обговорення різних питань у форумі та вебінарах.Для участі у курсах необхідно зареєструватися на сайті дистанційних курсів http://dl.khpi.edu.ua/ та вибрати свій курс або кілька курсів.
Роботу курсу супроводжує тьютор, якому можна задавати питання, він буде відслідковувати роботу учасників та виставляти оцінки. За краще виконання завдань будуть надаватися бейджі (значки).
Школярі, які виконають програму дистанційного курсу, отримають сертифікати НТУ «ХПІ».

 З 10 травня починаються курси:

1. Фінансова грамотність для абітурієнтів (тьютор Мордовцев О.С.)
Сучасний світ неможливо уявити без фінансів. Вони забезпечують функціонування усіх сфер людського суспільства. Використання фінансової інформації, застосування фінансових знань є необхідним елементом будь-якого напряму діяльності людини. Фінансово грамотні люди більшою мірою захищені від фінансових ризиків і непередбачуваних ситуацій. Вони відповідальніше ставляться до управління особистими фінансами, здатні підвищувати добробут за рахунок розподілу наявних грошових ресурсів і планування майбутніх витрат.
Мета курсу:  дати загальну характеристику фінансовим інструментам та процесам, виявити серед абітурієнтів зацікавлених у подальшому навчанні на спеціальності “Фінанси та кредит” та надати їм можливість перевірити свою фінансову грамотність за допомогою різних завдань, задач та тестів, а також створити передумови творчої роботи майбутніх студентів.
2. Цивільна безпека для абітурієнтів (Тьютор Твердохлєбова Н.Є.)
Країні вкрай потрібні фахівці з охорони праці, враховуючи підвищення професійних вимог до фахівців щодо попередження виробничого травматизму, забезпечення промислової безпеки та охорони праці.
Вирішення сучасних проблем охорони праці потребує належно підготовлених кадрів.
3. Keep calm and learn Applied and Computational Linguistics (Тьютор Борисова Н.В.)
Електронні словники, електронні перекладачі, пошукові системи, програми перевірки правопису – це далеко не повний перелік лінгвістичного програмного забезпечення, яким кожна сучасна людина користувалась хоча б один раз за життя. Створенням такого програмного забезпечення займаються фахівці в галузі прикладної та комп’ютерної лінгвістики. Наш дистанційний курс призначено для тих, хто хоче дізнатися, що таке прикладна та комп’ютерна лінгвістика, які завдання вона вирішує, як створити лінгвістичне програмне забезпечення, чому професія прикладного та комп’ютерного лінгвіста є важливою та необхідною.
4. Біотехнологія. Вступ до фаху (Тьютор Решетняк Н.)
Біотехнологія – це сукупність природничих і інженерних наук, що дозоляє найбільш повно реалізувати можливості живих організмів або їх похідних для створення різноманітних товарів та послуг. Вона охоплює переробку сировинних ресурсів біологічного походження з використанням мікроорганізмів, та культур клітин рослин і тварин для одержання біоенергоносіїв, ферментів, вітамінів, продуктів бродіння, ефірних олій, жирів та інших видів продукції технічного, харчового, фармацевтичного і парфумерно-косметичного призначень.
5. Технология пищевых добавок. Введение в специальность (Тьютори: Петров С.О., Марченко В.С.).
Компетенции, которыми овладеет слушатель после прохождения курса: Базовые знания о химических технологиях пищевых добавок. Навыки поиска и работы с информацией, связанной с химическими технологиями пищевых добавок.
В процессе изучения дистанционного курса будет рассмотрено: что такое пищевое производство; что такое химически и пищевые технологи; какие продукты выпускаются на предприятиях отрасли;  что и зачем входит в состав пищевых продуктов; …
6. Основи харчових технологій (Тьютор Демидова А.)
Харчова промисловість є однією з найбільш перспективних і швидкозростаючих галузей промисловості. Головне її завдання – це задовольнити потреби населення в продуктах харчування високої якості і різноманітного асортименту. Вирішення цього завдання здійснюється в основному на основі підвищеної ефективності виробництва, впровадженню новітніх наукових розробок. Рівень розвитку харчової та переробної промисловості відображає соціальний клімат в суспільстві, визначає його продовольчу забезпеченість.
7. Загальний курс залізниць для абітурієнтів (Тьютор Демидов О.В.)
Будуть розглянуті історичні етапи існування залізниці та  їх особливості; особливості конструкції та експлуатації елементів залізниці, рухомий склад, колію, систему енергопостачання та їх взаємозв’язок;
8. Двигуни внутрішнього згоряння (Тьютор Хижняк В.О.)
Даний курс розроблено з метою вивчення та ознайомлення з історією створення двигунів внутрішнього згоряння, починаючи з розробок часів епохи Давньої Греції, появі перших парових машин та подальшому створенні двигунів внутрішнього згоряння.
9. Холодильна та кріогенна техніка. Вступ до спеціальності (Тьютор Токар Г.І.)
Актуальні, перспективні напрямки розвитку техніки низьких температур безпосередньо пов’язані з вирішенням глобальних проблем розвитку цивілізації. Основними факторами, які визначатимуть шляхи розвитку холодильної техніки, є: зростання чисельності населення Землі і вирівнювання рівня споживання (насамперед продовольства) між розвиненими і країнами, що розвиваються, між різними верствами населення; наростаючий дефіцит енергоносіїв та проблеми екології.
10. Основи мікро- та наноелектроніки для абітурієнтів (Тьютор Доброжан А.І.)
Мікроелектроніка — галузь сучасної промисловості, виробництво кремнієвих кристалів інтегральних мікросхем. Мікроелектроніка — це непорушний фундамент не тільки всієї сучасної індустрії інформаційних і комп’ютерних технологій, але і дуже багатьох суміжних галузей — побутової електроніки, індустрії розваг (включаючи музику і відео), медицини, приладобудування, військової і автомобільної промисловості тощо.
Наноелектроніка – область електроніки, що займається розробкою фізичних і технологічних основ створення інтегральних електронних схем з характерними топологічними розмірами елементів менше 100 нанометрів.
Це відповідь на питання: Як виготовляються процесори комп’ютерів і смартфонів? Чи можна знайти альтернативу викопному паливу? Що таке фізичний вакуум? та таке інше.

З 20 травня починаються курси:

1. Электрические системы и сети (Тьютор Сердюкова Г.Н, Орлов В.С.)
Мы пользуемся им ежедневно. Оно является частью нашей повседневной жизни, а очень часто природа этого явления неизвестна нам. Речь идет об электричестве. Материальный комфорт, который окружает нас сегодня, как и дальнейшее развитие человеческой мысли накрепко связаны с использованием электроэнергии.
Как с минимальными потерями выработать и транспортировать все возрастающие потоки энергии? Как управлять тысячекилометровыми магистралями, мощность которых зачастую превышает миллионы киловатт? Как более эффективно использовать электроэнергию? Эти и многие другие проблемы решают инженеры – электроэнергетики. А наш дистанционный курс поможет вам поближе познакомиться со специальностью “Электрические системы и сети”, сформировать понимание основных этапов генерации, передачи и распределения электрической энергии, а также узнать о новейших разработках в сфере энергетики и немножко попробовать себя в роли изобретателя.
Регистрируйтесь на курс смело!
2. Вычислительная техника и программирование для абитуриентов (Тьютор Бречко В.А.)
Что такое компьютерная инженерия и ее место в общей структуре информационных технологий, как устроен компьютер, зачем нужна двоичная система счисления и как переводить числа из одной системы счисления в другую. Это цели задачи данного курса.
Он позволит выявить общие закономерности и принципы алгоритмизации, получить навыки программировании на алгоритмическом языке, отладке и выполнении задач на персональном компьютере, изучить принципы организации данных в информационных системах, использующих БД,  освоить методы работы с современными СУБД.
3. Вантажопідйомні машини для абітурієнтів (Тьютор Турчин Ольга)
Підйомно-транспортні машини (ПТМ) грають ключову роль у вічній боротьбі людини з силою тяжіння Землі. Все, що побудовано великими цивілізаціями, зазнало використання ПТМ, тим в більшій мірі, ніж більш величними були споруди. Сьогодні будь-яке будівництво неможливо без ПТМ, в тому числі монтаж унікальних промислових і енергетичних об’єктів, а потім і їх обслуговування. Потоки вантажів над землею і під землею зростають з кожним роком. Масштаби використання ПТМ величезні, тому як ніколи гостро стоїть питання економності, легкості, безаварійності. Можливо, вирішувати ці важливі завдання доведеться Вам, дорогий слухач.
Мета курсу. Ознайомити абітурієнта (та всіх, хто просто хоче розширити свій технічний кругозір) з основами однієї з базових дисциплін кафедри «Підйомно-транспортні машини і обладнання» (ПТМіО), а саме – «Вантажопідйомні машини». Пройшовши наш курс, абітурієнт зможе сформувати загальне уявлення з різноманіття типів та конструкцій вантажопідйомних машин, їх вузлів та механізмів, а також ознайомитись із областю їх застосування. Також у нашому курсі Ви зможете виконати моделювання деяких вузлів та елементів вантажопідйомних машин та перевірити їх основні властивості.
4. Гидравлические машины, гидропривод и гидропневмоавтоматика (Тьютор Савченко Н. В.)
Нас окружает вода и воздух и человечество с древних времен их использует. В курсе рассмотрена история развития гидравлики и гидропневмоавтоматики; ее применение в современной промышленности повседневной жизни.
5. Технология машиностроения и металлорежущие станки (Тьютор Гнучих Сергей
Мы поможем Вам разобраться в мире машиностроения, проведем экскурс в прошлое и покажем современное состояние отрасли. Расскажем и покажем о такой востребованной профессии как инженер. Поможем определиться с будущей профессией, ведь востребованная и любимая профессия это залог успешного будущего.

Коментарі