Робота вчителя із ChatGPT: як правильно робити запити

 


Чи можемо ми заборонити учням використовувати штучний інтелект? Звісно ж, ні. Отже, вчитель має знайти в цьому процесі плюси та зробити ШІ своїм асистентом.

Дискусія про використання штучного інтелекту при навчанні учнів набирає все більше обертів у спільноті сучасних учителів. Але спочатку треба самому опанувати інструменти ШІ, щоб позбавитися від величезного масиву рутинної роботи, і вже потім навчати учнів. Адже якщо процес зупинити неможливо, його слід очолити. Почнімо із ChatGPT.

 

Принципи роботи чат-бота

ChatGPT не є штучним інтелектом, що навчився і спроможний відповідати на ваші запитання. Це мовна модель, що здатна передбачати найімовірніше слово, яке буде далі.

Саме тому ChatGPT недоцільно використовувати як пошукову систему, бо чат-бот лише передбачає слова, а не видає факти чи дані. Він чутливий до формулювання запитів (промтів) і може надавати неправдиву інформацію. Отже, треба передусім навчитися робити правильні запити й завжди перевіряти отримані відповіді.

Формулювання правильного запиту – запорука того, що ChatGPT краще зрозуміє своє завдання й надасть максимально точну відповідь. При цьому слід сприймати складання запиту як спілкування: запит – відповідь – уточнення запиту – відповідь – уточнення запиту тощо.

Важливо розуміти: чат-бот відповідає на запит не як звичайний співрозмовник, бо він не думає, а просто передбачає. І таке прогнозування засновано на вашому запиті та даних, на яких його вчили й до яких він має доступ.

Як правильно писати запити для ChatGPT

Засвоїмо принцип, який лежить в основі створення запитів: відповідь, яку отримаєте, буде настільки якісною, наскільки хорошим був запит (підказка, промт), сформульований вами.

Для розуміння порівняймо приклади запитів.

Основний запит: напиши анотацію до цієї статті.

Покращений запит: напиши короткий виклад цієї статті на 500 слів, зрозумілий для підлітка 15 років.

Основний запит: мені потрібний інструмент рубрики для оцінювання презентації проєкту.

Покращений запит: створи інструмент рубрики, щоб допомогти мені оцінити проєкти для 5-го класу, де учні повинні використовувати програмне забезпечення для презентацій для навчання інших безпечного інтернету.

Як бачимо, покращені запити містять більше конкретики й починаються з дієслова. Тож, щоб навчитися створювати ефективні запити, потрібно потренуватися.

Корисні поради щодо формування запитів

·       Будьте конкретними.

·       Ставтеся до запитів ChatGPT як до вказівок, які даєте учням. Використовуйте конкретні ключові слова й фрази, що відповідають темі чи завданню, зазначайте умову, яка зробить відповідь більш конкретною.

·       Почніть запит із вказівки, а не запитання.

·       Поставте чітке завдання ChatGPT за допомогою дієслова та призначте своєму помічнику ШІ «роботу». Можна попросити його класифікувати, підсумувати, перекласти або сформувати покрокову інструкцію, згенерувати 20 запитань і дати відповідь на 5 з них, написати запрошення в діловому стилі на 7 речень тощо.

·       Уникайте надто складних мовних конструкцій або заплутаних структур у реченнях. Пишіть природно, використовуйте потрібний вам тон і стиль.

Порівняймо:

Основний запит: Чи можеш пояснити міграцію? (Цей запит найімовірніше дасть енциклопедичний опис міграції).

Покращений запит: Створи план уроку для ознайомлення з міграцією у 5-му класі. (Запит дасть дієві кроки для навчання та пояснення нової концепції вашому класу).

Основний запит: На яких прикладах краще пояснювати розрахунок відсотків учнів?

Покращений запит: Згенеруй 5 задач з математики на розрахунок відсотків для 6-го класу.

Основний запит: Де учні будуть в житті використовувати дроби?

Покращений запит: Напиши 4 приклади, як в житті дітям знадобиться вивчення теми «Дроби».

Приклад шаблону виразу для запиту: Переклади текст нижче [мовою]. Далі: текст.

·       Наведіть контекстну інформацію.

Краще надати ChatGPT забагато контекстної інформації, ніж недостатньо. Поясніть чат-боту, навіщо вам ця інформація та в якій сфері він зараз має працювати. Це може бути середня школа, освітні дослідження, розробка навчальних програм, роботи з батьками. Надайте більше деталей для отримання кращих відповідей. Поясніть вік та рівень навичок учнів вашого класу, зазначте їхні інтереси тощо. Будьте специфічними, надавайте довідковий текст, наведіть приклади.

Порівняймо:

Основний запит: Напиши план уроку про вулкани.

Покращений запит: Напиши план уроку про вулкани для 7-го класу (учням 11‒13 років). Тривалість уроку – 45 хвилин. Додай практичну частину та 5 тестів.

·       Використовуйте у спілкуванні рольову гру.

Визначте, хто повинен надати інформацію, наприклад, директор, учитель, аналітик, архітектор, батьки. Від ролі буде залежати, яку інформацію ChatGPT проаналізує та в якому форматі надасть відповідь.

Приклад шаблону виразу для запиту: Як [вставте професію / роль]

Визначте, хто повинен надати інформацію, наприклад, директор, учитель, аналітик, архітектор, батьки. Від ролі буде залежати, яку інформацію ChatGPT проаналізує та в якому форматі надасть відповідь.

Виконання ролі певного персонажа. ChatGPT може взяти на себе роль різних персонажів або історичних діячів. Сценарії рольової гри можуть імітувати реальні життєві ситуації, як-от замовлення їжі в ресторані, бронювання готелю або участь у невимушеній розмові, аби учні практикували й вдосконалювали свої мовні навички.

Сценарії розв’язування проблем. ChatGPT вміє створювати імітаційні сценарії розв’язування проблем, де він бере на себе роль наставника або керівництва.

Історичні чи наукові реконструкції. У ролі історичних діячів або вчених ChatGPT може відтворити важливі відкриття, експерименти чи дебати з минулого.

·       Надайте цитату, щоб підкреслити важливість деяких слів.

Візьміть потрібну фразу в лапки, аби ChatGPT міг зрозуміти, що ви хочете зосередитися на ній.

·       Надайте конкретні приклади.

Вони допоможуть уточнити вашу мету та скерувати чат-бот у потрібному напрямі. Після наведення прикладу можна попросити більше аналогічних версій. Це зручно використати для створення, наприклад, диференційованих завдань для учнів.

·       Вкажіть бажану довжину відповіді чи кількість прикладів або текстів.

Додайте бажану довжину до підказок.

Запит: Створи 4 завдання для учнів 2-го класу з теми «Сонячна система» й напиши відповіді.

·       Задайте потрібний тон запиту за допомогою прикметника (дружній, професійний, нормативний тощо).

Приклад: Нумо думати крок за кроком. (ШІ думатиме логічно, що буде корисним для процесів і розв’язання проблем).

Приклад шаблону виразу для запиту: У стилі [відома людина або студент із рівнем класу].

·       Намагайтесь уточнити отриману версію відповіді як у розмові зі співрозмовником.

Коли ChatGPT дасть відповідь, можете продовжити розмову з ним, адже він залишається у контексті завдання. Наприклад, попросіть уточнити щось або доповнити. Якщо чат-бот зупиняється на півслові, напишіть йому: «продовжуй» – і він відновиться з того місця, де зупинився. Якщо ж потрібно поставити запитання на нову тему, почніть новий чат (new chat у меню).

·       Уточнюйте й повторюйте.

Результат виявився не таким, як очікували? Зробіть повторний, більш конкретний та цільовий запит. Такі експерименти допоможуть визначити, які типи запитань слід ставити чат-боту для отримання якісної відповіді. Вивчайте відповіді й повторюйте для отримання найкращих результатів: підказуйте кроки дій для виконання завдання, розбивайте завдання на підзавдання, ставте запитання.

·       Постійно оцінюйте вихідні дані та перевіряйте отриману інформацію.

ChatGPT – мовна модель, а такі системи галюцинують. Отже, чат-бот може видавати неправдиву інформацію. ChatGPT залюбки вигадає щось.

Наталія Морзе, член-кореспондентка НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, експерт ЮНЕСКО.

 Першоджерело 

Коментарі