12 м’яких навичок, важливих для щасливого життя, та як їх розвинути

 

Пандемія стала випробуванням на міцність як для цілих держав і бізнес-систем, так і для родин та кожної окремо взятої особистості. Є люди, які прожили цей період значно легше, адже мають величезну перевагу — добре розвинені м’які навички. Саме завдяки soft skills адаптація до труднощів не висмоктує життєву енергію й проходить без психологічних потрясінь.

Іван Омелян, засновник громадських організацій «Файне місто»
та «Освітньо-аналітичний Центр розвитку громад»

Навички 21 століття заведено ділити на…

  • Hard skills

    Тверді навички. Вузькоспеціалізовані, діють у сталих умовах і в межах однієї професії.
  • Digital skills

    Цифрові навички. Категорія виникла у зв’язку з глобальною диджиталізацією та цифровізацією нашого світу.
  • Soft skills

    М’які навички. Вони універсальні та допомагають досягти успіху в будь-якій професії, передбачають високі комунікаційні здібності та самоорганізацію, вміння довгострокового планування, командну роботу. Вчені з Гарварду та Стенфорду запевняють, що професійний успіх на 85 % залежить саме від soft skills.

Саме тому пропоную 12 м’яких навичок, які допоможуть почуватися впевненіше, швидко знаходити спільну мову з будь-ким і досягати цілей у кризові періоди.

Пізнай себе

Перша група навичок направлена на самоусвідомлення та поглиблення розуміння процесів, які відбуваються всередині нас та навколо нас.


Емоційний інтелект. Ідеться про те, наскільки добре ми знаємо, усвідомлюємо власні емоції, наскільки легко нам справлятися з особистим кризами. А якщо додати до цього вміння будувати стосунки з іншими людьми, бути емпатичним і відчувати емоції інших, вміння мотивувати себе в скрутні часи — отримаєте міцний фундамент для життєвих незгод.

#ЩастяМенеджмент. Самоусвідомлення може підказати дорогу до персональної оази щастя, але не зробить щасливою людиною. Так само розвинений емоційний інтелект діятиме лише в тандемі з конкретними діями. Ці дії, своєю чергою, мають приносити вам задоволення, а людям — користь.

Сексуальний інтелект. Він є в кожної людини та відіграє значущу роль у наших життях. Це додаткове джерело вашої персональної енергії, яким не варто нехтувати.

Розвивай себе

Друга група м’яких навичок — про те, як структурувати набуті знання про себе і трансформувати в практичну колію.

Плануй глобально, дій локально — система побудови життя, яка є ключем до гармонії, між амбіціями та бажанням жити тут і зараз, у моменті. Свої бажання, плани та глобальні цілі варто озвучувати, записувати та розбивати на невеликі кроки для досягнення глобальної мети.

Персональна економіка. Цю навичку слід опанувати для того, щоб усе вищесказане можна було реалізовувати, не замислюючись про шматок хліба з маслом у холодильнику. На мій подив, розвиток попередніх скілів сильно допоміг із розв’язанням грошового питання. А якщо додати до цього бажання створювати та інвестувати час/гроші у справді вартісні речі — ваше майбутнє під надійним захистом!

Тайм-менеджмент. Ця навичка стає потрібною, коли ви починаєте усвідомлювати ціну свого часу та хочете побудувати збалансоване життя. Просто зараз дайте відповідь на запитання: чи лягаєте ви спати із чітким розумінням, що робитимете завтра? Ствердна відповідь означає, що ви на правильному шляху.

Проєктний менеджмент. Якщо ви змогли прокачати попередні 6 навичок, то це зробить вашу активність максимально предметною та націленою на результат. Якщо він вам потрібен, звісно. Опанувавши знання зі створення проєктів, ви навчитеся бачити й розуміти найефективніші варіанти планування та методики розставляння пріоритетів.

Командотворення. Так, саме під час карантину вміння відчувати людей і об’єднувати їх для спільної цілі стає надважливим. Людська потреба в соціалізації зараз сягає піка, тож саме час запропонувати потенційним партнерам участь у нових проєктах, формувати нові команди.

Розкажи про себе світу

Як би старанно і натхненно ви не розвивали себе, усе це внутрішнє багатство треба навчитися красиво презентувати й віддавати світу. Тому прокачуємо наступні скіли:

  1. Міжособистісна комунікація. Вона стає архіважливою в часи невизначеності. Якщо ви добре розвинули попередні скіли, з налагодженням персонального спілкування з людьми не має виникнути проблем. Міжособистісна комунікація має бути емпатичною.
  2. Мистецтво публічних виступів. У час прямих ефірів, Skypeів та ZOOMів тільки ораторські навички можуть допомогти утримати аудиторію від знуджених позіхань та концентрувати її увагу на тому, що хочете донести.
  3. Сторітелінг. Про свої таланти та досягнення варто не лише вміти розповідати, а робити це захопливо й емоційно, через історії, які ви пережили самі.
  4. Критичне мислення. Кількість інформації, яку ми споживаємо щодня, без цієї навички не перетравити. У шаленому новиннєвому вирі легко почати чіплятися за негативні пласти інформації та навіть відчути прояви депресії. Або ж стати жертвою медіаманіпуляцій чи потрапити в пастку шахраїв. Критично-аналітичний підхід до споживання інформації допоможе відфільтрувати зайве.

Коментарі