Покоління Z. Інтерес до навчання падає.


Згідно з дослідженнями, проведеними United College of Engineering and Research, в останні роки спостерігають спад інтересу до навчання серед дітей та підлітків. Найбільше це стосується дітей покоління Z, які народилися в період з 1996 по 2010 рік. Особливістю цього покоління є те, що воно «виховувалося» в інтернеті і соціальних мережах.

Чим відрізняються діти покоління Z у плані навчання?
  • Учні покоління Z цінують легкий доступ до інформації і очікують негайного зворотного зв’язку.
  • Навчаються найбільш ефективно, коли їм потрібно розв’язувати проблеми і знаходити рішення (практичний підхід).
  • Адаптуються до нових технологій швидше, ніж будь-яке інше покоління.
  • Візуали. Згідно з дослідженнями, це покоління насприйнятливіше та найкраще реагує саме на візуальне навчання.
  • Короткострокова концентрація і увага. Покоління Z настільки звикло до перемикання між короткими уривками інформації, наприклад у такому вигляді, як вона відображається в соціальних мережах, що не може зосередитися чи аналізувати довгі фрагменти інформації. Згідно з дослідженнями, сьогодні тривалість уваги учня в класі становить всього 7–10 хвилин. Гарвардська медична школа пояснює ці зміни мозку як стан, що називається синдромом дефіциту уваги.
Базуючись на багаторічному досвіді та власних спостереженнях, експерти та педагоги Helen Doron English дійшли висновку, що в дітей покоління Z явно інші навчальні уподобання, цілі й цінності порівняно з попередніми поколіннями. Таким чином, методи навчання мають бути іншими й адаптуватися до особливостей цієї групи.

Нові методи навчання. У чому ж рішення?
Компанія Helen Doron English використовує методику, яка враховує всі вищезгадані особливості навчання дітей покоління Z. Методика базується на вивченні мови як рідної, використанні навчальних ігор, пісень, мультиків, відео, наочних матеріалів і кінестетичних активностей.

Яким же має бути навчання, щоб захопити дітей покоління Z? 
Helen Doron English ділиться з нами своїми рішеннями:

  • Використання пісень, мультиків, відео- та аудіо матеріалів під час навчального процесу. Діти покоління Z проводять величезну кількість часу за переглядом відео. Чому б не робити це з користю?
  • Гейміфікація. Гра — один з найкращих способів навчання, практичне застосування і відпрацювання отриманих знань у веселій формі. Діти насолоджуються такою формою засвоєння знань і при цьому показують значний прогрес у навчанні.
  • Кінестетичні активності, під час яких задіяні різні канали сприйняття інформації.Діти вчаться під час фізичної активності, у русі! Це змагання, квести, екскурсії, проєкти — знання на практиці, а не в теорії.
  • Візуалізація інформації. Завдяки переважанню візуального каналу сприйняття, дуже важливо використовувати наочні матеріали — це значно спрощує процес навчання і засвоєння інформації.
  • Часта зміна активностей. Через короткострокову концентрацію дуже важливо постійно змінювати активності. У цілому кожен вид діяльності повинен займати 7–10 хвилин, щоб діти не втомлювалися і не перемикали увагу на щось інше.
  • Індивідуальний підхід — діти покоління Z мають зовсім інший стиль навчання, тому дуже важливо враховувати особливості кожного учня окремо і шукати індивідуальний підхід до кожної дитини.
Враховуючи всі ці моменти навчання, захопити і зацікавити дитину Z буде нескладно.

Коментарі