20+ фільмів про геніальних математиків

 

Часто слово «математика» асоціюється зі сторінками підручника алгебри, рясно всіяними всілякими формулами, прикладами і правилами, від яких зводить судомою зуби. Щоб переконатись, що математика — це цікаво, а математики — зовсім не нудні, перегляньте щось з цієї добірки, в яку крім художніх фільмів також входять американський і український серіали. Дякуємо за добірку Світлані Сіщук.

1. «Математик и черт» (СРСР, 1972)

Радянський короткометражний фільм на 20 хвилин. Найкраще передає драйв, почуття і натхнення, які є в математиці. Один з найкращих фільмів про науковців. Математик пропонує продати душу дияволу за те, щоб той довів або спростував теорему Ферма.

2. «Ігри розуму» (США, 2001)

Біографічна драма Рона Говарда за однойменною книгою Сильвії Назар. Фільм отримав чотири «Оскари». Джон Форбс Неш — відомий математик. На його рахунку революційні досягнення в галузі квантової механіки та теорії ігор. Йому належить Нобелівська премія в галузі економіки 1994 року. Однак фільм не про математику, а про страшну хворобу, яка розмиває межу між ілюзорністю та реальністю — шизофренію.

3. «Розумник Вілл Гантінґ» (США,1997)

Сюжет заснований на фактах з життя математика Джорджа Данціга, проте цей фільм не можна вважати біографічним. Вілл Гантінґ (Метт Деймон) — хлопець з геніальним інтелектом, що дозволяє йому робити відкриття в новітніх областях математики, і прекрасною пам'яттю, за допомогою якої йому з легкістю вдається накопичувати енциклопедичні знання. Однак володар цих дарувань не надає їм великого значення і працює простим прибиральником у Массачусетському технологічному інституті.

4. «Пі» (США, 1998)

 

Психологічний трилер. Назва психологічного трилеру походить від назви константи Пі.  В своїй квартирі математик зібрав комп'ютер «Евклід» і збирається на ньому зробити те, що можна інтерпретувати як спробу перетврити свинець на золото. Марк вивчає поведінку фондової біржі і намагається її передбачити, використовуючи теорію чисел. Він настільки зливається зі своєю роботою, що всюди бачить прояви математики.

Фільм знімався на вулицях Нью-Йорка, без попереднього узгодження з місцевою владою. Тому хтось із знімальної групи постійно чергував, щоб у разі чого попередити про наближення поліції. А бюджет фільму склав всього $60 тисяч. Більшість грошей дали друзі режисера.

5. «Х+Y» (Велика Британія, 2014)

В основі сюжету лежить історія одного молодого хлопця, який не просто любить математику, а по-справжньому закоханий в цифри. Він вирушає до Тайбею у складі британської команди для участі у міжнародній олімпіаді. Закохується в місцеву дівчину і починає по-іншому дивитися на звичні для нього речі, зокрема на математику. Дивіться, як зміна світогляду відобразиться на його рішеннях і участі в олімпіаді. .

6. «Улюблене рівняння професора» (Япония, 2006)

В одну зі шкіл приходить молодий учитель і починає знайомство з учнями з натхненного монологу. Він розповідає історію своєї любові до математики. У своїх спогадах вчитель переноситься в дитинство, коли його мати була змушена влаштуватися «домогосподаркою» до професора математики, який після автокатастрофи міг утримувати в пам'яті події лише останніх 80 хвилин. Вона кожен день заново знайомилась з професором і без кінця відповідала на одні і ті ж питання. Але поступово професор вводив її в світ, наповнений числами, формулами і рівняннями.

7. «Приховані фігури» (США, 2017)

Біографічний історичний фільм, знятий за однойменною книгою Марго Лі Шеттерлі, яка написана на основі реальних подій. Стрічка розповідає про групу афро-американок, яка проводить для НАСА ряд математичних обчислень, необхідних для запуску перших пілотованих космічних місій США.

8. «Гра в імітацію» (Великобританія, США, 2014)

Історичний трилер про британського математика, логіка, криптоаналітика та батька сучасної інформатики Алана Тюрінга. Він був ключовою фігурою в розшифруванні нацистського коду Енігми. Саме це допомогло Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні. Пізніше Тюрінг зазнав кримінального переслідування за свою гомосексуальність. Роль Тюрінга грає Бенедикт Камбербетч.

9. «Доказ» (США, 2005)

Кетрін (Гвінет Пелтроу) доглядає за своїм батьком (Ентоні Хопкінс) — великим математиком, який збожеволів. Коли він помирає, його найкращий студент розбирає записи, сподіваючись знайти серед них відкриття. Кетрін вважає, що він намагається вкрасти ідеї її батька.

10. «Обдарована» (США, 2017)

Якщо в дитини талант і за нього потрібно платити дитинством, як ви вчините – вимагатимете системної праці чи дозволите насолодитися дитячими іграми? Це питання і піднімає фільм «Обдарована» про талановиту дівчинку Мері, яка має математичні здібності. Мері виховує дядя, Френк Адлер, вони живуть у Флориді і радіють життю. Рівно до того часу, як про здібності дізнається бабуся, яка бажає дитині іншої долі – з досягненнями і великими відкриттями.

11. «Людина, яка пізнала нескінченність» (Велика Британія, 2015)

Біографічна драма про життя Срініваса Рамануджана, математика, який виріс в бідній родині в Мадрасі (Індія). Під час Першої світової війни хлопець отримує стипендію і право навчатися в Кембриджському університеті. Саме там йому судилося прославитись як видатному математику.

12. «Двадцять одне» (США, 2008)

Команда з п'яти студентів Массачу́сетського технологі́чного інститу́ту під керівництвом колишнього гравця, нині респектабельного викладача вищої математики (Кевін Спейсі) з елементами теорії ймовірності, розробляє план. За цим планом ймовірність виграшу при грі в блекджек збільшується в кілька разів. Впродовж 12 тижнів команда з шістьох чоловік по неділях вилітає з Бостона в Лас-Вегас з єдиною метою — обіграти казино.

13. «Таємний знак» (США, 2010)

Мона Грей — самотня вчителька молодших класів, чий батько захворів невідомою хворобою, коли вона була дитиною. Після цього у Мони починаються психологічні проблеми. Вона занурюється в себе і знаходить розраду лише у вивченні математики. Працюючи в школі, Мона придумує цікаві способи вивчення математики. Одного разу одна з учениць Мони, семирічна Ліза Венус, принесла їй саморобну фігуру нуля, яку вона зробила в палаті вмираючої матері. Мона тут же визнає в дівчинці споріднену душу і розуміє, що повинна допомогти їй справитися з проблемами.

14. «Гра на пониження» (англ. The Big Short. США, 2015)

Фільм присвячений подіям іпотечного фінансової кризи 2007-2008 років. Кілька фінансових аналітиків і співробітників хедж-фондів на Волл-Стріт змогли передбачити розвиток подій кризи, зіграли на пониження курсу іпотечних облігацій і заробили великі статки.

15. «Агора» (исп. Ágora. Іспанія, США, 2009)

Історична драма. Дія фільму відбувається на території Римської Імперії, яка розвалюється на дві частини, в місті Олександрія Єгипетська в кінці IV – початку V століття нашої ери. У фільмі йдеться про долю Гипатії Олександрійської — першої в історії відомої жінки-вченої, яка була філософинею, математиком і астрономом. Вона була дуже розумна і до її слів прислухалися правителі.

16.«Коефіцієнт інтелекту» (США, 1994)

В гараж до автомеханіка Еда Уолтерса у супроводі свого нареченого приходить Катріна Бойд, красива і розумна докторантка-математик Прінстонського університету. Ед знаходить годинник, який Катріна загубила в гаражі. Він вирушає за її адресою та опиняється віч-на-віч з Альбертом Ейнштейном, дядьком дівчини.

17.  «Пастка ФермА» (Іспанія, 2007)

Четверо математиків не підозрювали про існування один одного, поки таємничий незнайомець не зібрав їх разом для вирішення однієї складної головоломки. Господар покинутого будинку назвався ФермА, а своїм гостям дав імена найвідоміших в історії математиків. Їм належить провести час в чотирьох стінах, які несподівано почнуть повільно рухатися, загрожуючи смертю тим, хто не зуміє розгадати таємницю і назвати ім'я вбивці.

18. «Вистояти і зробити» (США, 1988)

В основу фільму лягла реальна історія вчителя математики Хайме Ескаланте. У середню школу Гарфілда, розташовану в одному з бідних районів Лос-Анджелеса, приходить новий учитель інформатики Хайме Ескаланте. Через брак комп'ютерів йому доводиться почати викладання математики. В класі, який йому довірили, панують неповага і повна відсутність дисципліни, учні в основному з бідних сімей. Незважаючи на все це, головний герой починає викладати і використовувати гумор та нестандартні методи викладання. 

19. «Убивства в Оксфорді» (ісп. Los crímenes de Oxford. Іспанія, 2008. англ. The Oxford Murders)

Мартін — студент, що вступив у престижний університет — Оксфорд, де несподівано відбувається серія загадкових вбивств. Він разом із детективом — прихильником логіки і математики — починає власне розслідування та вдирається до все більш і більш цікавих закутків знаменитого університету.

20. Серіал «Числа», (США, 2005, 6 сезонів)

За неперевіреною інформацією, серіал зняли на замовлення ЦРУ. Керівництво управління переймалось, що знижується зацікавленність математикою серед американських підлітків. Адже емігрантів можна набирати не на всі посади, а місцевих кадрів не вистачає. Популярність серіалу привернула увагу наукового співтовариства США. У 2006 році відбувся симпозіум Асоціації сприяння розвитку науки, присвячений серіалу. Американська Національна рада викладачів математики спільно з компанією Texas Instruments розробила освітню програму для школярів «Ми використовуємо математику кожен день», засновану на сюжетах серіалу.

21. «Швабра» (Україна, 2019, 1 сезон)

Головна героїня — шкільна вчителька математики Анна Миколаївна Швабрина, яку позаочі прозвали Шваброю. Вона допомагає капітану Вершиніну розслідувати злочини за допомогою математичних методів, формул і алгоритмів.

Першоджерело >>

Коментарі

  1. Что и требовалось доказать. Россия. Захватывающий детектив. Рекомендую.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар