Імпорт - Створення структури таблиць. Олімпіада ІТ. ІІІ етап 2017-2018 н.р. (Інтернет олімпіада)

Пропоную покрокове виконання першого пункту завдання з баз даних, яке пропонувалось на Інтернет-Олімпіаді ІТ ІІІ етап 2017-2018 н.р.
Представити наведені дані у вигляді нормалізованої багатотабличної бази даних із встановленими індексами та зв’язками між таблицями. Встановити де потрібно підстановку даних з інших таблиць. Відомо, що клієнти можуть додаватись із часом та змінюватись їх спеціалізація. Ціна за одиницю послуги повинна розраховуватись автоматично.
1. Одним з відомих вам способів створюємо нову базу даних.

2. Переходимо у стрічці інструментів на вкладку Зовнішні дані – Імпорт та зв’язки – інструмент Excel

3. У вікні майстра обираємо Огляд та вказуємо шлях до файлу Рекламне агентство.XLS . Додаткові параметри залишаємо без змін та натискаємо Ок.


4. Спочатку імпортуємо таблицю Послуги з аркуша Послуги тому залишаємо перший аркуш майстра імпорту без змін та натискаємо кнопку Далі.
5. На другому аркуші майстра варто перевірити, щоб було встановлено прапорець Перший рядок містить заголовки стовбців та натискаємо Далі.

6. У наступному аркуші необхідно вибрати які поля будуть імпортуватись, їх типи даних та індекси. Зрозуміло, що для поля № послуги буде встановлено індекс. Тип даних для поля Ціна за 1 шт необхідно встановити Грошовий. Для полів Поле 6, Поле 7 та Поле 8 потрібно встановити прапорець Не імпортувати. Натискаємо кнопку Далі.
Щоб вибрати поле необхідно натиснути на ньому лівою кнопкою маніпулятора мишка

7. На наступному аркуші необхідно вказати ключове поле. У даному випадку це буде поле № послуги. Натискаємо кнопку Далі.

8. Вказуємо ім’я таблиці, у нашому випадку буде запропоновано Послуги тому залишаємо без змін та натискаємо Готово. У новому вікні натискаємо кнопку Закрити та залишаємо параметри без змін.
9. Щоб виконати умову автоматичного розрахунку ціни за одиницю необхідно відкрити створену таблицю у режимі конструктора, перейти на поле Ціна за 1 шт, у тип даних змінити на Розрахунковий. У вікні що з’явилось необхідно вказати наступну дію  та натиснути Ок. Закриваємо таблицю та зберігаємо зміни.






У разі виникнення повідомлення про не можливість створення такого поля необхідно видалити поле Ціна за 1 шт та заново створити. Та повторно виконати послідовність дій.

10. Аналогічним чином імпортуємо дані з аркушу Замовлення. Але слід врахувати, що у даному випадку індексованих полів не буде і на аркуші майстра, де встановлюємо ключове поле, вибираємо пункт Не створювати ключ.
11. Проведений аналіз даних показав, що схема даних бази буде наступною

12. Створювати таблиці та вносити в них дані будемо за допомогою запитів на створення таблиць. Таким чином нам вдасться і створити таблицю і перенести до неї необхідні дані.
13. Переходимо на вкладку Створення та обираємо інструмент Конструктор запитів та створюємо наступний запит

Зверніть увагу на необхідність зміни типу запиту з Вибірки на Створення таблиці.
14. Запускаємо запит на виконання. Створюється таблиця Спеціалізація. Відкриваємо її у режимі конструктора та встановлюємо ключове поле.
15. Для створення таблиці Фірми створюємо наступний запит на створення таблиць


16. Запускаємо запит на виконання. Створюється таблиця Фірми. Відкриваємо її у режимі конструктора та встановлюємо ключове поле на поле Назва фірми.
17. Для створення таблиці Рахунки створюємо наступний запит на створення таблиць

18. Запускаємо запит на виконання. Створюється таблиця Рахунки. Відкриваємо її у режимі конструктора та встановлюємо ключове поле на поле № рахунку.
19. Після створення всіх необхідних таблиць відкриваємо таблицю Замовлення у режимі конструктора та видаляємо зайві поля. У даній таблиці повинно залишитись чотири поля: № рахунку, Сума в рахунку, Замовлені послуги, Кількість.
20. Відповідно до розробленої схеми даних створюємо зв’язки між таблицями за допомогою майстра підстановок. З таблиці Послуги (№ послуги, Назва) у Замовлення (Замовлені послуги); з таблиці Спеціалізація (Спеціалізація) у Фірми (Спеціалізація); з таблиці Фірми (Назва фірми) у Рахунки (Назва фірми); з таблиці Рахунки (№ рахунку, Назва фірми) у Замовлення (№ рахунку).
Слід не забувати про встановлення прапорця, щодо збереження цілісності даних та каскадного оновлення даних. 
   
Завдання та додаткові матеріали >>




Коментарі